В началото на ноември ГЕРБ-СДС има най-висока електорална тежест и запазва позицията

...
В началото на ноември ГЕРБ-СДС има най-висока електорална тежест и запазва позицията
Коментари Харесай

Екзакта: ПП и БСП са в много оспорвана битка за второто място

В началото на ноември ГЕРБ-СДС има най-висока електорална тежест и резервира позицията си на първа политическа мощ. Коалицията уголемява въздействието си измежду хората на възраст между 30 и 60 години и измежду жителите на градовете отвън столицата.

Това демонстрира социологичеко изследване на на „ Екзакта Рисърч Груп “, проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна. Използвана е извадка с квота по главните социално- демографски признаци, която възпроизвежда структурата на популацията по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано  “face to face ” интервю. Максималната неточност при 50%-вите дялове е +/- 3%. Изследването е финансирано със лични средства на „ Екзакта Рисърч Груп ”.

„ Много оспорвана е конкуренцията за второто място.  Това, кой ще е втори, е значимо на фона на упованията за следващо проблематично съставяне на нов кабинет. За второто място се конкурират ПП и Българска социалистическа партия. ПП има минимална преднина. Резултатите и на двете обединения не се трансформират значимо в хода на акцията. Предимството на Политическа партия пред Българска социалистическа партия е в капацитета на новата групировка измежду политически апатичните и измежду колебаещите се гласоподаватели “, посочват от социологическата организация.

Според проучването 25% от хората, които не са отишли до урните на 11 юли, заявяват подготвеност да поддържат Политическа партия през ноември. В столицата, електоратът на Политическа партия надвишава като дял електората на Българска социалистическа партия. „ Екзакта “ не записва отлив на доверие измежду сегашните гласоподаватели на Политическа партия след оповестяване на решението на Конституционен съд. Не изключваме, обаче, решението да има някакво въздействие върху част от евентуалния електорат на Политическа партия “, допълват социолозите.

Българска социалистическа партия е постигнала готовност на електората си, каквато не е имала от дълго време, се споделя в изследването. Това се дължи на самочувствието на социалистите, че са незаобиколим фактор при сформиране на последваща управническа настройка.

Проучването подрежда на четвърто място „ ИТН “ (12,5%). Според данните от началото на акцията Има Такъв Народ губи между 2 и 3 пункта от електоралната си тежест. ИТН остава желаната партия от младите българи на възраст под 30 години. Все още Има Такъв Народ има сериозен електорален дял и измежду хората на възраст между 30 и 40 години, както и в дребните обитаеми места.

Противоборство за петото място може да се чака и между ДПС (9,5%) и „ Демократична България “ (9,2%). Социолозите разясняват, че при мощна крайна част на акцията, всяка една от двете обединения би могла да се приближи до групата на водещите партии.

„ По 90% от гласувалите за ГЕРБ и за Българска социалистическа партия на 11 юли, декларират подготвеност да поддържат тези две партии и на 14 ноември. ДПС разчитат на цели 97% от гласоподавателите си от юли, а ДБ - на малко над 80%. Една трета от някогашните гласоподаватели на Има Такъв Народ понастоящем заявяват, че ще гласоподават за Политическа партия “, уточняват от „ Екзакта “.

Под чертата, но с късмет да прескочат 4-процентовата преграда остават „ Изправи се БГ! Ние идваме “, „ Възраждане “ и Вътрешна македонска революционна организация.

Електорални планове за президентския избор

Балотаж ще има, ако се запазят трендовете към 5 ноември, показва изследването на „ Екзакта “. При балотаж, сигурни участници в него са сегашният президент Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. Резултатът от сходен балотаж би бил 63,5% срещу 36,5% в изгода на настоящия президент на страната.

„ Дълбочинният разбор на „ Екзакта “ показва, че Румен Радев има доста по- голям запас от Анастас Герджиков при балотаж измежду политически изкушените гласоподаватели, както и измежду нерешилите кого да поддържат за президент “, уточняват социолозите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР